[...] wytwarzaniu insuliny i jej podwyższonym stężeniu przy zmniejszonym jej działaniu na tkanki docelowe (np. mięśnie, tkankę tłuszczową). Większość ludzi uważa, że ma insulinooporność i niesłusznie. Do jej oceny służą skomplikowane metody diagnostyczne bezpośrednie (np. klamra metaboliczna, test supresji endogennej insuliny, test [...]
[...] znaleźć zastosowanie w przypadku takich dolegliwości jak: podwyższony poziom cholesterolu i trójglicerydów wysoki poziom cholesterolu LDL niski poziom cholesterolu HDL insulinooporność problemy ze wzrokiem artretyzm Może także zmniejszać ryzyko występowania niektórych rodzajów nowotworów. Widzimy zatem, jak cennym źródłem energii na diecie [...]
[...] dla poprawy stanu zdrowia? Celem badania było ustalenie wpływu sześciotygodniowego programu ćwiczeń z wykorzystaniem sprzętu na świeżym powietrzu na sprawność fizyczną, insulinooporność i stężenie adipocytokin (cząstek np. zapalnych wydzielanych w tkance tłuszczowej) wśród osób starszych. 47 uczestników zostało losowo przydzielonych do [...]
Z reguły każdy potrzebuje treningu siłowego, niezależnie od wieku czy stanu zdrowia. Do grupy osób, które tego potrzebują szczególnie, należą ci, których poziom cukru we krwi przekracza normy. I właściwie nie ma znaczenia, czy będzie to trening z ciężarami, czy z masą własnego ciała. Chodzi o to, by zmuszać mięśnie do pracy z oporem. Podsumowanie [...]
Naukowcy porównali różne rodzaje diet, oceniali przy tym ich skuteczność dla redukcji tkanki tłuszczowej, poprawy parametrów metabolicznych itd. Istnieje bogata literatura odnośnie wspomnianego tematu - jest on zbyt obszerny nawet na cykl artykułów. Jednak bez specjalnego wchodzenia w szczegóły, warto zapoznać się z wynikiem badania porównującego [...]
[...] O wiele gorzej przedstawia się zalewanie ustroju cukrami prostymi (glukoza, fruktoza) lub dwucukrami (np. sacharoza), co może mieć wpływ na stężenie trójglicerydów, insulinooporność, ryzyko sercowo-naczyniowe, ryzyko pojawienia się raka i stłuszczenie wątroby. Referencje: Shreya Chawla i in. The Effect of Low-Fat and Low-Carbohydrate [...]
Wzrost spożycia pokarmów wysokoprzetwarzonych, który zawierają dużo fruktozy (cukru, syropu glukozowo-fruktozowego itd.), ma szczególne znaczenie u dzieci i młodzieży. Osoby w tym wieku dostarczają coraz więcej nadmiarowej energii i wskutek tego częściej zapadają na zespół metaboliczny. Podsumowanie Ciężko, by osoby, które czerpią dochody z [...]
Początki z treningami siłowymi i wyobrażenia o naszej sylwetce bywają różne. Zazwyczaj adepci patrzą na sylwetki mistrzów i marzą o tym, aby ich mięśnie również były szybko ogromne, a sylwetki godne pochwały. Jednak nie wszystko jest takie proste i jednoznaczne jakby się wydawało. Nie wystarczy złapać tylko za sztangę, jeść i odpoczywać, aby [...]
Każda trenująca osoba wie, że do budowania mięśni niezbędne jest w diecie białko. O ile wiele osób trenujących spożywa tego makroskładnika więcej, niż w rzeczywistości potrzebuje, to często osoby starsze spożywają zbyt małe ilości pełnowartościowego białka. Zapotrzebowanie na białko osób prowadzących siedzący tryb życia to około 0,8 g białka na [...]
[...] Krzysztof Kołomecki2, Jacek Cywiński3, Katarzyna Piestrzeniewicz, Jacek Świętosławski5, Henryk Stępień6, Jan Komorowski „Wpływ pionowej plastyki żołądka na masę ciała, insulinooporność, adipocytokiny oraz na czynniki zapalne i wskaźniki zespołu metabolicznego u chorych z otyłością olbrzymią” [...]
[...] ilościowo sprawdzała się również w przypadku osób otyłych, borykających się z zespołem metabolicznym (któremu towarzyszą zaburzenia gospodarki glukozowej, takie jak insulinooporność). Największe korzyści w omówionej tutaj tematyce rejestrowane były wtedy, gdy w badaniach stosowano współczesne adaptacje diet tradycyjnych, takich jak dieta [...]
Jednostka chorobowa, jaką jest zespół metaboliczny, obejmuje między innymi otyłość, upośledzoną tolerancję glukozy, insulinooporność (występuje brak odpowiedniej reakcji na insulinę np. w mięśniach) i/lub hiperinsulinemię (patologiczne stężenie insuliny), dyslipidemię, nadciśnienie tętnicze czy stan prozapalny i prozakrzepowy. Przyczynia się ona [...]
[...] w mózgu jest silnie powiązana z dwiema znaczącymi patologicznymi cechami AD, odkładaniem blaszek amyloidowych i zmianami włókienkowymi. Naukowcy sugerują, że insulinooporność w mózgu znacząco ułatwia powstawanie Choroby Alzheimera, a rozwój AD sprzyja pogłębianiu zaburzeń związanych z cukrzycą typu 2. Referencje: Slomski A. [...]
Przyrost tkanki tłuszczowej jest jednym z największych zagrożeń XXI wieku, tylko w USA nadmiarowi tłuszczu w ustroju przypisuje się nawet 340 tys. zgonów rocznie. U ludzi i zwierząt wykazano, iż zwiększenie podaży protein w diecie np. poprzez suplementację koncentratem białka serwatkowego (WPC), WPI (izolatem), WPH (hydrolizatem) jest najprostszym [...]
[...] cukier dominuje praktycznie w każdym produkcie. Z tego też względu tak bardzo widoczny jest wśród społeczeństwa wzrost występowania chorób cywilizacyjnych, takich jak: insulinooporność, cukrzyca, miażdżyca, nadciśnienie, wzrost ryzyka zawału serca czy dolegliwości od strony układu trawiennego. Wraz z otyłością podupada nasze zdrowie, [...]
[...] kortyzolu, który w nadmiarze może wywołać liczne problemy metaboliczne (sprzyja odkładaniu tłuszczu, utracie masy mięśniowej, pogarsza wrażliwość na insulinę, czyli indukuje insulinooporność, może wywołać cukrzycę). Jeśli trening aerobowy połączy się z właściwą dietą o ujemnym bilansie energetycznym, to możliwa jest znaczna redukcja masy ciała [...]
Przynajmniej od kilku dekad powtarza się teza, iż ograniczenie podaży energii może przedłużyć życie. Dlaczego tak się dzieje? Z jednej strony uzyskanie dużej, nadmiarowej masy ciała powoduje nasilone ryzyko cukrzycy typu 2, a co za tym idzie wszystkich związanych z nią powikłań głównie sercowo-naczyniowych (mikroangiopatii np. uszkodzenia wzroku i [...]
Kiepska jakość snu, jego ograniczona objętość lub inne zaburzenia (np. oddychania w trakcie snu) mogą mieć wpływ na powstawanie cukrzycy, a nawet nowotworów. W 2020 r. sklasyfikowano pracę zmianową w grupie 2A czynników rakotwórczych. To znaczy, że dla pracy zmianowej istnieje ograniczony dowód działania rakotwórczego. Podsumowanie Przewlekła [...]
[...] Maltitol w przeciwieństwie do tradycyjnego cukru dużo mniej gwałtownie podnosi poziom glukozy we krwi, co jest bezpieczniejsze m.in. dla osób chorujących na cukrzycę, czy insulinooporność. W składzie ALLNUTRITION NUTLOVE MILK CHOCOLATE BAR nie znajdziemy również tłuszczów trans oraz tłuszczu palmowego. Możemy za to cieszyć się wysokim udziałem [...]
Brak odpowiedniej ilości snu, niespokojny sen czy trudności z zaśnięciem to dość powszechne problemy i dotykają wielu ludzi. Jest to frustrujące i jak się okazuje, może mieć to również wpływ na wzrost mięśni. Osoby, które prowadzą bardzo intensywny tryb życia, często nie traktują priorytetowo nocnego odpoczynku. Podsumowanie Jak widać, brak snu [...]